Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(3116 niezalogowanych)
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
barbara67 napisał:
Wychowanie bez regularnego stosowania kar cielesnych nie jest rownoznaczne z wychowaniem bezstresowym . W ogole nie wierze w skutecznosc " wychowania" tzw. bezstresowego - bez granic, regol i przede wszystkim bez respektu.

A propos - respekt jest wazna kwestja wychowania - i tu mysle o respekcie dla ludzi nas otaczajacych ale rowniez o wpojeniu dziecku respektu do wlasnej osoby. Bezkrytyczny respekt dla idei respektu jest bezsensem.

Moj przepis na wychowanie : bez przemocy ale z karami / restrykcjami, bez krzyku ale z duza doza dyskusji i rozmow, bez bicia ale z ogromna iloscia przytulania.

Świetnie to wyraziłaś!
Ja się czasem zastanawiam ile jest prawdy w tym, co się pisze o BV, bo wtedy karcenie też odpada, jako naruszanie wolności osobistej dziecka.
Napisz coś jako nauczycielka na temat tego, co tak naprawdę wpaja się uczniom w szkołach. Ja zauważyłam, że rzeczywiście kładzie się duży nacisk na wolność osobistą ogólnie pojętą, na własne wybory, na to czego dorosłym względem dziecka nie wolno, a chyba zapomina się uczyć o szacunku do dorosłych i rodziców. Nagminnie spotykam się z sytuacjami, gdy koledzy mojego syna okładają pięściami lub kopią rodziców, zwłaszcza ojców, a ci stoją grzecznie i się uśmiechają. Dla mnie nie do pomyślenia. Mój syn ma już takie próby względem nas za sobą. Tłumaczył to tym, że wszyscy chłopcy tak robią, jak się wkurzą. Wychodzi na to, że przemoc rodzica wobec dziecka jest surowo karana, a dziecko względem rodzica może robić co chce. Tego nie rozumiem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...barabara67

jak zwykle stek banalow i pustoslowia

czy ty potrafisz cos napisac swoimi slowami,czy zawsze uzywasz opcji kopiuj-wklej

pytanie retoryczne...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
brzydal napisał:
...barabara67

jak zwykle stek banalow i pustoslowia

czy ty potrafisz cos napisac swoimi slowami,czy zawsze uzywasz opcji kopiuj-wklej

pytanie retoryczne...

Bardzo dziekuje za twoje uznanie dla mojego retoryzmu - pochlebia mi to ze moje wypowiedzi sa w twoim mniemaniu TAK inteligentne i doskonale sformuowane, ze zakrawaja na miane plagiatu

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
barbara67 napisał:Bardzo dziekuje za twoje uznanie dla mojego retoryzmu - pochlebia mi to ze moje wypowiedzi sa w twoim mniemaniu TAK inteligentne i doskonale sformuowane, ze zakrawaja na miane plagiatu ...
JESTEŚ ponad ...TO... wszystko , co jest POD Tobą...
TAK trzymaj ... i nie daj się ...
Pokaż , że te lata tutejszego pobytu , nie stępiły w Tobie Żywej Werwy ....w zaczepkach słownych ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...nie za ma co

ty 67,nawet nie rozumiesz definicji

pytania retorycznego.nie dziwota,ze w norweskich szkolach wyrastaja durnie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
A teraz odp. do Gamy - co sie wpaja uczniom w szkolach jest zawarte w planie nauczania tzw. Kunnskapsløftet , ale to formalny plan a tobie chodzi o to jak to wyglada w praktuce - tzn. w relacjach nauczyciel - uczen i vice versa.

Trudno mi sie wypowiadac na temat wszystkich nauczycieli i ich pogladow na ten temat. Ja uwazam, ze w duzej mieze zalezy to od indiwidualnych przekonan ale rowniez od indiwidualnych predyspozycji do wykonywania zawodu pedagoga. Sa tacy ktorzy koncentruja sie na wykladanym przedmiocie i nie angazuja sie w zglebianie wzajemnych relacji z uczniami. Sa tacy ktorzy swiom zainteresowaniem do swojego przedmiotu zarazaja uczniow i tym zdobywaja ich szacunek. Sa tacy ktorzy nie daja sobie rady z problemowymi sytuacjami w klasie / w szkole i nie potrafia wyeksekwowac od uczniow odpowiedniego zachowania. Sa tacy ktorym uczniowie zakladaja na glowe kubel smieci i na dodatek dopuszczaja filmowanie tego ponizania - bezsilni i bez respektu dla samego siebie jako czlowieka.
Nauczyciele sa rozni i roznie - mniej lub bardziej pedagogicznie wykonuja swoj zawod. Podobnie jak i rodzice - jednemu mie przeszkadzato, ze jego dziecko kopie lub szarpie , inni na takie zachowanie nigdy by sobie nie pozwolili. To zalezy od wychowania - naszego ( jakie otrzymalismy w domu rodzinnym ) i naszych dzieci ( jakie zasady wpajamy dzieciom jako rodzice )

Trzeba przy tym pamietac, ze to co ROBIMY jest o wiele wazniejsze od tego co MOWIMY.
Swoim zachowaniem - okazywaniem szacunku innym, codzienna grzecznoscia i kultura osobista dajemy najlepsze lekcje naszym dzieciom.

N.p taki brzydal - jedyne co potrafi to bezmyslne i bezperspektywiczne krytykowanie uczestnikow forum, bo na pewno to wyniosl z domu rodzinnego. Sam biedaczek byl ciagle krytykowany i karcony i nie potrafi teraz zyc inaczej - to przestroga dla rodzicow - NIE KRYTYKUJ SWOJEGO DZIECKA BO NA TAKIEGO BRZYDALA CI WYROSNIE I CO ?????????????

Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
brzydal napisał:
...nie za ma co

ty 67,nawet nie rozumiesz definicji

pytania retorycznego.nie dziwota,ze w norweskich szkolach wyrastaja durnie...

Oj brzydalu - nie dosc ze ty brzydki to jeszcze na dodatek GLUPI - a kto tu pisal o PYTANIU RETORYCZNYM ??????????????

Wejdz tu i sie troche doucz :

pl.wikipedia.org/wiki/Retoryka

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...faktycznie

w temacie bezmyslnosci jestes autorytetem

powiem wiecej.twoja bezmyslnosc jest wrecz bezkresna...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1371 Postów
Barbara H
(barbara67)
Maniak
brzydal napisał:
...faktycznie

w temacie bezmyslnosci jestes autorytetem

powiem wiecej.twoja bezmyslnosc jest wrecz bezkresna...

I co ........... to wszystko

na co

cie stac ...

Idz z takimi tekstami do piaskownicy ty autarytecie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
barbara67 napisał:
- NIE KRYTYKUJ SWOJEGO DZIECKA BO NA TAKIEGO BRZYDALA CI WYROSNIE I CO ?????????????

100---- ba 1000---punktów ...
TOŚ Mnie rozbawiła ... teraz spokojnie mogę sobie spacerkiem iść na zakładowy ...Julie bord...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok